Waarde toename van productie assets 12% per jaar

Gepubliceerd op: 3 december 2017


Waarde toename van productie assets 12% per jaar

  3 december 2017

Wil je meer geld verdienen met je productie machines? Ga je de waarde van je machines laten groeien voor je productiebedrijf met meer draaiuren?
Wil je meer werkplezier en meer tijdwinst in je productie?
Daarvoor als begin het volgende:

Waarde van een productie-machine

Bij aankoop van een machine beoog je een korte terugverdientijd als voorbeeld 3-7 jaar. Een productie-machine stel je op en heb je staan om jaarlijks waarde te leveren.

  • Zou je een productiemachine überhaubt nog willen hebben als die minder aan waarde oplevert?
  • Wil je een machine nog wanneer machine-effectiviteit daalt tot onder 50% OEE?

Onderhoud je en gebruik je de machine zorgvuldig dan blijft die up-to-date en in goede conditie. In beginsel  levert zo’n machine dan 12% waarde ten opzichte van zijn vervangingswaarde.
Een machine die langer meegaat dan zijn eigen terugverdientijd, die wordt echt veel interessanter want daarna kun je nog veel meer geld ermee verdienen.

Andersom elke machine, iedere installatie die niet voldoet aan gebruikelijke kwaliteitsnormen, die verliest jaarlijks ook nog eens 2% van zijn waarde.
Tel je bij die kosten tevens de kosten van gederfde potentiële omzet, door verliezen bij lage machine effectiviteit, dan stijgen de kosten uit boven de waarde.

Verschillende zaken kun dan ook je slim aanpakken. Wat je daarvoor moet doen?
Lees verder

meer machine-draaiuren = meer product én een lagere productieprijs

Kun je meer verkopen daarmee breng je je bedrijf naar meer omzet toe. Doe je dat slim dan kun je zelfs naar een lagere kostprijs.
Meer draaiuren met een productiemachine levert je zo meer omzet voor je bedrijf, effectief waar met elk verkocht product.

En wil je naar een lagere kostprijs, dat kan met:

  • meer machine-output, meer machine effectiviteit in dezelfde arbeidstijd, is veruit de beste manier om je kostprijs te verlagen.
  • Dagelijks meer draaiuren, in ploegendiensten werken, kan opwegen tegen de hogere arbeidskosten ervan.
  • Extra machines erbij plaatsen verlaagt op termijn je kostprijs wanneer je bedrijf snel blijft doorgroeien.

Kortom je machine draaiuren in combinatie met je machine effectiviteit zijn de sleutel naar toenemende waarde van machines.
En blijf ook waakzaam voor het risico van dalende omzet vooral bij hoge vaste kosten, pas op want dat vraagt om een meer bijzondere aanpak bij productie en onderhoud.
Risico’s van kleine investeringen in machine-renovatie zijn in beginsel echt veel lager dan de veel hogere kosten van een nieuwbouw.

Meer over machines en de werking van waardedrijvers ‘renovatie en onderhoud’ kun je lezen in onze lees en doe tips zoals over meerjarig onderhoud.

Waarde van een gebouw

Een gebouw, vastgoed dat vergt bij aanschaf een grote kapitaalinvestering, je telt ruim 15 jaar of nog langere tijd wanneer je geld daarvoor gaat lenen.
Prijzen van gebouwen stijgen al ruim 40 jaar lang, woningen stijgen met een gemiddelde van 4-6% per jaar, met per type gebouw en per regio verschillen.

En voldoet een gebouw niet aan de hedendaagse normen qua comfort en energiezuinigheid dan verliest het jaarlijks 1% van zijn waarde.

De langere tijdsperiode is de sleutel om de toenemende waarde van gebouwen te beoordelen. Geldbedragen nodig voor onderhoud en voor het gebruik zijn in absolute zin als regel wat hoger dan voor machines en installaties nodig is. Maar de risico’s van telkens kleine investeringen in renovatie van gebouwen zijn in beginsel wel veel lager dan de veel hogere kosten bij nieuwbouw.

Duurzaam investeren in renovatie loont!

Wie zijn geld parkeert op de spaarrekening is eraan, alleen al met zijn aandacht:
gemiddeld de jaarlijkse rente van zo’n 1,1% daarmee blijft deze spaarmethode achter bij de jaarlijkse inflatie.

Er  is een goed alternatief:
Assets up-to-date brengen, renoveren van machines en gebouwen dat behoedt je voor financieel waardeverlies.
Verstandig onderhouden en slim renoveren van je assets (machines, installaties en gebouwen) is daarom een interessante investering én met duurzaam effect.

Bovendien de investeringen verdien je deels al vaak terug in de vorm van een lagere energierekening en lagere gebruikskosten.
En cruciaal over langere termijn, zowel bij machines als bij gebouwen, je wint aan waarde effect van up-to-date en bij de tijd zijn.
Dubbel gewonnen dus.

ASSET-CARE helpt en weet raad

Bedrijfsmatig investeren in onderhoud en renovatie van machines is daarom een uitstekende investering, anders dan rücksichtsloos vernieuwen en veel beter dan je geld parkeren op een spaarrekening:
Gemiddeld levert een machine jaarlijks zo’n 12-14% in waarde. Een machine die niet voldoet aan de hedendaagse normen, verliest jaarlijks 2% aan zijn waarde.
Technisch up-to-date machines, goed onderhouden, behouden daarom optimaal  hun waarde en belangrijker nog:

Cruciaal voor toekomstige waarde én risico verlagend voor je bedrijfsvoering.

Cumulatieve bedrijfsschade, achterstallig onderhoud, is nauwelijks nog goed te maken.

  • Tijd haal je niet meer in
  • én slijtage met de gevolgschade ervan ….
  • dat inhalen wordt echt veel moeilijker

Daarom ons motto:

goed onderhoud in één keer goed doen, brengt je naar 400% effect toe

Hulp nodig?

Wil je hulp bij veranderingen of keuzes voor je productie en voor je onderhoud, heb je hulp nodig bij voorbereidende veldwerk? Heb je (andere) vragen? Neem contact op.

Deel dit artikel

Wilt u per e-mail op de hoogte blijven?

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws in uw mailbox.
Terug naar blogoverzicht

Leon Pelders

Wilt u meer weten, welke verbeterkansen binnen uw bereik zijn?

Neem contact op

Onze referenties

Ruim vijfentwintig jaar praktische ervaring in onderhoud én Productie.
Aandacht voor mensen en techniek, professioneel begeleiden werkt. Eenvoud: de belangrijkste succesfactor voor hoge machineprestaties en lage kosten.

Neem contact op