Zo verkort het technisch magazijn je reparatietijd

Gepubliceerd op: 8 februari 2018


Zo verkort het technisch magazijn je reparatietijd

  8 februari 2018

De grootste nachtmerrie van een productiebedrijf? ‘n Stilstaande productielijn. Met een slim gekozen voorraad technische onderdelen hou je de gang erin en de problemen er (meer) buiten. Maar… wat is nou een goede voorraadbuffer? Dat lees je verderop. Eerst zie je wat zo’n strategische voorraad je allemaal brengt.

Dit levert ‘n slim technisch magazijn je op

  • korte reparatietijd, blije productiemedewerkers
  • lagere kosten
  • stabielere productie & verkoop
  • hogere benuttingsgraad van je machine

Meer uit je machine halen

Vooral op het gebied van de benuttingsgraad valt er veel te winnen. En dat is simpel te meten. Komt je benuttingsgraad – je Overall Equipment Effectiveness (OEE) – niet boven de 60%? Foute boel! Een slim ingericht magazijn helpt je wel aan de 85% te komen! Dat bespaart je arbeids- en energiekosten. En meer zekerheid, die levert betere producten en betere planning op. En wellicht haal je zo nog meer productiedraaiuren en extra omzet. Ontdek hier hoe je die OEE meet.

Zo’n technisch magazijn zorgt dus voor veel voordeel. Maar wat is er nou voor nodig om dat te bereiken? Dat ontdek je hieronder.

Basis voor je magazijn

Een open deur wellicht, maar je hebt wel een goed opgeruimd en ingericht magazijn nodig om het geschetste voordeel te halen.  Is het een rommeltje? Dan vind je niet (snel) wat je nodig hebt. En zo lekt je voordeel weer weg… Zonde, want je voorraad kost op jaarbasis al gauw 20% of meer. Met volgende tips voorkom je vergissingen in en om je technische magazijn:

  • korte looproute naar herkenbare magazijnruimte
  • gemarkeerde magazijnstellingen, planken, schappen en vakken
  • gelabelde technische onderdelen in elk vak op elke plank
  • handig zoeksysteem/voorraadbeheer

met traceerbare artikelen, trefwoorden, magazijnlocatie, actuele en minimumvoorraad, leverancier, fabricaat, type enzovoort

Kortom, richt je technisch magazijn in als een supermarkt. Het vormt een succesfactor op weg naar krachtiger vakmanschap en snel herstel. Wil je het magazijn nog slimmer opzetten? Kies je voorraad dan heel strategisch met de volgende aanwijzingen.

Dit hoort er in je technisch magazijn

  • Slijtdelen voor onderhoud
    kritische voorraad die vaak binnen 3 maand op is
  • Risicodelen ‘voor het geval dat’
    onderdelen met lange levertijd die vaak binnen 5 jaar defect gaan en productie stilleggen
  • Niet-risicodelen
    rommel of restpartijen, onvoorzien achtergebleven na eerder uitgevoerd werk

Bij kleine en middelgrote bedrijven tref je vaak 4.000-6.000 onderdelen op voorraad. Bij grotere bedrijven wel 12.000-16.000. En dan rijzen de kosten de pan uit. Als je bovenstaande vuistregels aanhoudt, hou je de nodige voorraad én kosten beperkt. Zo blijft ook de productiekostprijs lager. En wordt je winst dus hoger.

Breng veerkracht in je organisatie

Kies je voor een specialist voor het beheer in je magazijn? Wat dan als je specialist er drie weken niet is, welk doet dat voor continuïteit? Gaan operators en monteurs,  gaan magazijngebruikers leunen op zo’n specialist die voor hen de onderdelen in het technisch magazijn beheert?

Stel je wilt meer veerkracht in je organisatie brengen. Wellicht kun je het werk krachtiger organiseren: onderdelen labellen, tellen, aanleggen en aanvullen van (nieuwe) onderdelen, zoeken naar onderdelen en registreren van verbruik. Routine taken die passen om mensen te trainen in elementaire vaardigheden en meer kennis van onderdelen. Onderdelenkennis is belangrijk voor het succes van iedere magazijngebruiker. Voorbeeld: op orde stellen van onderdelen in enkele magazijnstellingen dat past iedere monteur. Dat werkvolume verdelen helpt zodat ieder daar nauwelijks een uur per week aan bezig is. Voordeel: iedere magazijngebruiker toont als vanzelf meer zorg én dus minder rommel in het magazijn. Dat helpt opnieuw zodat ieder zijn onderdelen sneller vind. Gebruikers krijgen meer begrip, als gevolg registreert ieder zijn verbruik zorgvuldig en zo blijft de voorraad perfect up-to-date.

Wanneer merk je het effect?

Hulp nodig?

Het succes op dit gebied ligt voor het oprapen. Ga dus voor meer werkgemak, plezier en vakmanschap. Voor meer hulp en advies, neem contact op.

Deel dit artikel

Wilt u per e-mail op de hoogte blijven?

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws in uw mailbox.




Terug naar blogoverzicht

Leon Pelders

Wilt u meer weten, welke verbeterkansen binnen uw bereik zijn?

Neem contact op

Onze referenties

Ruim vijfentwintig jaar praktische ervaring in onderhoud én Productie.
Aandacht voor mensen en techniek, professioneel begeleiden werkt. Eenvoud: de belangrijkste succesfactor voor hoge machineprestaties en lage kosten.

Neem contact op