Sneller repareren dankzij slimme machinenamen

Gepubliceerd op: 2 april 2018


Sneller repareren dankzij slimme machinenamen

  2 april 2018

Heb jij ze ook staan, die producerende, sorterende, wassende of etiketterende machines met onbegrijpelijke namen? Ach, wat maakt het uit, zou je denken; het is toch maar een naam. Maar weet je dat operators en ook monteurs bij storing sneller een diagnose stellen als er een sterke naam bij staat? En zo’n machine-benaming levert je dus onder meer tijdwinst en werkplezier op bij elk herstel.

Hieronder lees je waarom je technici met zo’n handige machinenaam sneller een diagnose stellen. En hoe je je eigen ideale machinenaam bedenkt. Daarvóór ontdek je eerst wat er mis is met de namen die fabrikanten vaak aan machines meegeven.

Wat er mis is met machinenamen?

De ene of andere machinenaam is een kwestie van smaak én professionele keus. Je herkent vast wel de voorbeelden van onderstaande machinetypes of fabricaten. Maar weet je daarna nog wat die machines doen en hóe ze het doen:

  • Logopak lijn 5
    Hoe goed ‘logopakt’ de logopak bij lijn 5?
  • Toptronic lijn 12
    Hoe goed ‘toptronict’ die machine van lijn 12?
  • Wolf
    Hoe ‘wolft’ die ene machine in de productvoorbereiding?
  • Combibloc lijn 4
    Hoe goed ‘Combibloct’ dat apparaat in de verpakkingsafdeling ?

Een bewuste keus zal het niet zijn dat heldere tekstlabels ontbreken op machines en bouwgroepen. Praktisch is het in ieder geval totaal niet. Wat beter werkt? En waarom dat zo is? Dat lees je hieronder.

Maak je eigen ideale machinenaam

De ideale machinenaam bestaat uit een werkwoord dat vertelt wat de machine in het productieproces precies doet. En uit een woord dat vertelt voor wát het die handeling doet. Bekijk onderstaande voorbeelden maar eens:

  • Pallet-etiketteermachine
  • Flessen-etiketteerder
  • Krattenwasser
  • Vatenvulmachine
  • Dozenopzetter
  • Vulmachine
  • Tray-inpakker

Bij deze machines weet je zelfs als leek toch precies wat er gebeurt? Tenminste, als je de naam duidelijk bij die machine etaleert, zodat je eraan wordt herinnerd.

Logische naam leidt tot beter werk én proceskennis

Nou is het begrijpelijk als je denkt: ‘Het maakt me niet uit of een leek dit snapt, het gaat erom dat mijn monteurs en machinewerkers gewoon hun werk doen.’ Mee eens. Maar wát als zij hun werk nu beter doen omdat ze beter snappen waar ze aan werken? En wat als ze hierdoor meer proceskennis krijgen? En als jongeren enorm snel vakkundig worden? En als het effect van training on the job groter wordt? Dan wordt het ineens een interessante keus.

Hoe dit effect bij je medewerkers ontstaat en hoe je dit toepast? Check hieronder een korte les wetenschap en praktisch advies.

Ons brein: slimmer dan automatisering

Elke dag zien, horen en voelen we van alles. Bewust en onbewust. Neurowetenschappers ontdekten dat we dan elke keer iets leren én een deel daarvan onthouden. Ons brein registreert waarnemingen. Hoe vaker ons brein hetzelfde meemaakt, hoe sneller het brein die ingeprente patronen ontdekt en opnieuw meer detail ervan onthoudt. Dat proces helpt ons in actie te komen, keuzes te maken en beslissingen te nemen. Worden dingen ingewikkelder of zijn ze typisch menselijk, daar laten computers en automatisering het afweten, terwijl onze hersenen juist wél snel uitkomst bieden.

‘n Voorbeeld: storingdiagnose

Hoe vind je bij een storingsdiagnose de kortste weg naar het defect en herstel. Het grote aantal technische onderdelen wil je elk maar één keer controleren? Simpel bepaal je met de werking van je brein en van je zintuigen door zien horen en voelen. Je brein verzameld en herkend  patronen, met nieuwe waarnemingen die we onthouden leer we steeds bij.  Patronen herkennen, leren en associëren is de kracht van ons brein. Je brein helpt je tot je acties, sorteren naar beslissen voor “goed” ,”kan beter” en “moet beter”. Maar … groeit het aantal onderdelen en kenmerken? Dan verdubbelt bij diagnose snel het aantal wegen om te controleren. De snelste computers schieten dan tekort om uit vinden waar de storing zit. Dat kost veel rekentijd. Maar zie dan vaklui! Zo bizar snel als vaklui zijn in het uitvinden van de kortste weg naar herstel van een storing, tegen die getrainde vaardigheid kan geen computer tegenop.

Het enige wat hiervoor nog nodig is met die wetenschap? Dat lees je in de volgende alinea.

Trainen zonder dat je het door hebt

Wil je naar 70% tijdwinst bij inspectie en diagnose? Wil je meer voordeel bereiken en je medewerkers met gemak proceskennis aanleren, training on the job? Laat ze dan elke dag die kennis ervaren. Want vaklui worden zo snel in hun werkroutine door veel waarnemingen te doen op hun looproute. Zo herkend een vakman als in een reflex wat goed en niet goed is. Dat begint dan al bij de naam van de machine;  40% tijdwinst bereik je snel wanneer ieder de machine-werking geregeld leest, die werking ga je herkennen en beter aanvoelen! Plús je ontdekt volgende werkroutines bij de machine door horen, zien en voelen wat die machine wel en niet doet. Zo versterk je met voorbereidend veldwerk een krachtiger werkroutine.

Cruciale machine kenmerken, de werking etaleer je met ‘sleutelwoorden’. Over het effect daarvan, lees je in volgende alinea.

‘n voorbeeld: Poetsend je diagnose-vaardigheden trainen

Wil je collega’s laten delen in meer proceskennis? Wil je een krachtiger werkroutine ontwikkelen met je team? Wil je tijdwinst bij herstel van storingen? Waarom zou je van een machine niet elke dag een aantal andere technische onderdelen willen poetsen en inspecteren. Met als doel? Meer condities van onderdelen herkennen. Een versterkend werkritme opbouwen. Vakkennis verzamelen, telkens nieuwe patronen ervaren, van wanneer en waarom onderdelen wel of niet goed werken. En praat je daarover met elkaar, dan beluister je andere en nog meer onderscheidende kenmerken. Je hoort, ziet en voelt het en meer intens. Je brein bouwt zo laag voor laag meer verbindingen en meer kennis op.  Zo herken je eerder wanneer de machine het goed of niet goed doet. Nog sneller leer je afwijkingen herkennen. En meer over de werking van een machine ga je begrijpen. Ook begrijp je elkaar beter zelfs als je eens met een ander een storing moet oplossen.

Deze aanpak voor (training op) storingsdiagnose is supersimpel. Het effect is ook heel groot. Ontdek hieronder de voordelen van deze aanpak.

Voordelen heldere naam & veldwerk

  • binnen 3 maanden vakbekwame, volledig inzetbare medewerkers
  • meer begrip bij de bedoelde machine-werking
  • snellere diagnose bij verstoringen, meer werkplezier
  • meer grip op de bedoelde machine-conditie
  • sneller herstel en reparatie, minder kosten

Ga labelen

Start daarom vandaag nog met slimme machine- en installatienamen en doe het volgende:

  • Markeer en label de werking van:
    • elke machine (equipment)
    • elke bouwgroepen of sectie (assembly)
  • Markeer en label voor herkenning van de nodige technische conditie:
    • elke machine
    • elke bouwgroep (of machinesectie)
    • elke component

Hulp nodig?

Wil je hulp bij nieuwe machinenamen en routine in het voorbereidende veldwerk? Heb je (andere) vragen? Neem contact op.

Deel dit artikel

Wilt u per e-mail op de hoogte blijven?

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws in uw mailbox.




Terug naar blogoverzicht

Leon Pelders

Wilt u meer weten, welke verbeterkansen binnen uw bereik zijn?

Neem contact op

Onze referenties

Ruim vijfentwintig jaar praktische ervaring in onderhoud én Productie.
Aandacht voor mensen en techniek, professioneel begeleiden werkt. Eenvoud: de belangrijkste succesfactor voor hoge machineprestaties en lage kosten.

Neem contact op