Beter meerjarenonderhoud met materiaal-meesterplan
20 juli 2018
Slijtdelen en risicodelen, hoe vervang je ze tijdig? Dus vóórdat je er in de productie last van krijgt? En voordat er een ernstig defect of ernstige schade ontstaat? De oplossing is simpel.
Dom doorgaan of logisch denken?
Veel technici doen ieder jaar bij onderhoud en werkvoorbereiding alle stappen van vooraf aan. En dat, terwijl ze 70% van de beurten en het herstel in vorige jaren al eens deden. Dat kan echt anders. De meeste vaklui herkennen namelijk snel kritieke posities in machines en apparatuur. Ze weten precies waar de kans op breuk, materiaalerosie en corrosie op de loer liggen. Of slijtage, speling en vuil.
Hieronder lees je waar je daarom als eerste op let.
Bekendste oorzaken van defecten in machines en apparatuur
- zwaarder belast materiaal
- onderdelen op plekken met grotere krachten
- bewegingen met meer kans op slijtage en speling
- kritieke punten waar te weinig smering komt
Regeren én onderhouden is vooruitzien
Kijk je dieper in de plannen voor meerjarig onderhoud? Dan zie je bij veel bedrijven wel de planning van activiteiten en beurten staan, inclusief kostenbegroting. Maar er ontbreekt iets. Vaak ontbreekt een historie, een registratie van voortschrijdend inzicht. Waarom houden de technici niet bij welke onderdelen ze met welk ritme denken te moeten vervangen, inclusief bestelinformatie? En waarom maken ze geen inspectieschema voor praktisch gebruik op de looproute dat je helpt elk risico te toetsen?
Maak een materiaal-meesterplan
De handigste oplossing voor meer grip op je meerjarenonderhoud is dan ook een materiaal-meesterplan. Daarin zet je het volgende:
- iedere kritieke positie per machine en bouwgroep
- ingeschatte tijd tot normale vervanging van belangrijke onderdelen
- slijtdelen met WAT elk onderdeel is + precieze kenmerken + Fabrikaat + Type
- risicodelen met WAT elk onderdeel is + precieze kenmerken + Fabrikaat + Type
- van elk onderdeel de laatste hersteldatum met de te verwachtten standtijd (Mean Time To Fail) erbij
Als je dit plan op orde hebt, neem je ook de juiste onderdelen op in de buffervoorraad in het technische magazijn. En dat betekent: sneller werken en sneller repareren.
Gemak van materiaal-meesterplan
De basis voor dit meesterplan? De constructietekeningen en stuklijsten. Met een materiaal-meesterplan zie je vervolgens tijdens de inspectieroute direct waar de risico’s liggen; bij welke kritieke onderdelen, per machine en bouwgroep. Zo verloopt de inspectie vlot. Ook weet je zo precies waar de meest belangrijke posities voor conditieherstel zitten. En welke onderdelen je preventief moet vervangen, omdat ze het maar een aantal draaiuren volhouden.
- Materiaal-meesterplan maakt je uitvoering van onderhoudsbeurten flexibel en waardevol.
Wendbaarder monteurs die ten minste de meest kritieke onderdelen snel herstellen, door hun gemak van kennis bij elk kritiek onderdeel paraat.
Ook als er eens minder tijd en budget beschikbaar is voor onderhoud! - Materiaal-meesterplan maakt het herstel bij storing vlot en voorspoedig.
Doortastender monteurs die storingen ten minste snel herstellen, door hun gemak van kennis bij elk kritieke onderdeel paraat.
Voordelen bij elke handeling (van reparatie tot werkvoorbereiding voor de toekomst)
Dankzij het handige meesterplan heb je voordeel bij alles wat je doet. Van inspectie, reparatie en spoedherstel maar ook werkvoorbereiding voor toekomstig gepland vervangen van kritieke onderdelen. De voordelen zijn duidelijk:
- minder doorlooptijd en levertijd
Want: minder vergissen, sneller onderdelen halen - minder arbeidsuren
Want: snellere looproute met hergebruik van info uit eerdere inspectie/werkvoorbereiding - minder reparatietijd
Want: tijdig zijn alle kritieke onderdelen aanwezig, zeker die met voorspelbaar herstel-interval of hoog faalrisico.
Klaar voor verbetering?
Dus… wil je aan de slag en kun je wel een duwtje in de rug gebruiken? Of wil je eerst meer weten? Neem dan contact op.