Langere installatielevensduur dankzij je ‘papierwinkel’
11 maart 2018
Het klinkt je als productiemanager waarschijnlijk als muziek in de oren: dankzij simpele papieren de datum van end of life van je technische installaties doorschuiven. Immers, een nieuwe machine is een enorme vaste kostenpost. Lagere vaste kosten krijg je als je de documentatie van je bestaande installatie op orde hebt. Hoe dat precies werkt? En waarom dat zo belangrijk is? Dat lees je hieronder.
Grootste problemen bij ontbrekende documentatie
- fouten bij onderhoud en herstel, frustraties bij werkvoorbereiding
- niet meer beschikbare componenten, verloren kennis (en dus slechter onderhoud)
- ondeugdelijke modificatie (MOC) of technische aanpassing, extreem stijgende kosten
Grootste gevolg: meer (onzichtbare) kosten
In bijna al bovenstaande gevallen krijg je versneld slijtage, veroudering en kortere levensduur van je installatie. Dat merk je ook aan allerlei cijfers. Van meer of langere machinestops tot hogere vervangingswaarde op de balans en grotere operationele verliezen.
Met wat documentatie-moeite is dat simpel te voorkomen. Ontdek daarom hierna de belangrijkste documentatie-momenten. En hoe je met die documentatie de genoemde problemen voorkomt.
Top 3 End-of-life verlengmomenten
Bij de volgende belangrijke momenten heb je goede documentatie nodig:
- Bij oplevering en inbedrijfsname
- Bij herstel van slijtage
- Bij revisie of vervanging van verouderde onderdelen
Meest risicovolle moment: inbedrijfsname
Het meest kritieke moment? Dat is kort na de inbedrijfname. Je ontvangt bij oplevering van een technische installatie immers documentatie. Die krijg je als bewijs voor het CE-keurmerk, voor veilig gebruik en voor goed onderhoud. Deze documentatie helpt dus de totale economische levensduur bepalen! Controleer deze papieren daarom goed, want de toekomst van de machine is jóuw verantwoordelijkheid.
Check hieronder welke papieren je bij oplevering precies hoort te krijgen.
Deze documentatie bespaart je gedoe
- Constructietekeningen (werktuigbouwkundig en elektrotechnisch)
- Materiaallijsten, specificatie van onderdelen
- Aanwijzingen voor onderhoud en herstel
- Instructie met parameters voor afstellen
- Aanwijzingen voor gebruikers voor machine-verzorging
Dit wil je niet meemaken
Ontbreekt (een deel van) deze documentatie? Dan mis je belangrijke info voor onderhoud en herstel. Zoek zonder materiaallijst immers maar eens welke technische onderdelen je nodig hebt; onbegonnen werk met al die types installaties en assemblies. En hoe weet je of alternatieve onderdelen (Like4Like) passen? Met 3 tot 5 jaar zijn de originele componenten vaak al niet meer leverbaar. Om nog maar te zwijgen van herstellen van een as-built-conditie zonder instructies en goede afstellingen….
Gatenkaas in je documentatie? Dan rest je 1 ding…
Heb je dus niet alle genoemde documentatie ontvangen? Dan wordt het op orde brengen een hele kluif. Actualiseer dan vooral op tijd en geregelmatig met je maintenance engineer en OEM-servicepartner wat je wél aan documentatie hebt. Ideaal moment hiervoor? Elke onderhoudsbeurt.
Kun je wel een handje gebruiken?
Neem je nu de tijd om je papierwinkel op orde te krijgen, dan levert dat je genoeg op. Wat dacht je van minder gefrustreerde medewerkers, minder schade door stops en minder investering? Motiveert je dit genoeg en wil je hulp bij het op orde brengen van je documentatie, neem dan contact op